Ka viimased väärivad tunnustust

Teeme põike nüüd uuesti neile meeskondade, kes alagrupiturniirilt edasi ei saanud, aga kes on väärt meenutamist, sest ega EM-finaalturniiril nõrku meeskondi ei ole!

Õnnetuim play-offidest väljajääja oli loomulikult Tšehhi koondis! Meeskond oli juba ühe jalaga veerandfinaalis, kui Türgi neid hävitas. Mäletame ju kõik, kuidas Türgi lõi viimase veerand tunniga Tšehhit 3:0 ja võitis mängu 3:2. Olgugi, et Tšehhi näitas oma avamängus Šveitsi vastu suht kesist mängu, suudeti sealt ainsad punktid võtta! Järgnevates mängudes näidati palju paremat jalgpalli, kus aga tuli kaotus vastu võtta. Ebaõiglane on see jalgpall, aga mis teha! Kes teab kui kaugele oleks Tšehhi jõudnud, kui Türgi poleks imet teinud!

Paremuselt teiseks alagrupiturniirilt, kes playoffi ei pääsenud, nimetaksin ma Rumeenia. Olgugi, et Rumeenia kogus vaid 2 punkti, suudeti need punktid noppida siiski selliste meeskondade käest nagu Prantsusmaa ja Itaalia! Olen täiesti kindel, et kui Rumeenia poleks loosiga sattunud nn surmagruppi, oleksime Rumeeniat ka playoffis mängimas näinud! Palju ei jäänud puudu ju ka surmagrupis mängides, et Rumeenia oleks veerandfinaali jõudnud, kuid viimases voorus võttis Itaalia siiski oma ja pääses ise Rumeenia asemel edasi. Kuigi peab tunnistama, et Rumeenia mäng oli turniiri vältel isegi ilusam kui Itaalia oma!

Järgmisena tõstaks esile korraldajamaad Šveitsi, kes nagu Tšehhigi 3p kogus, aga jäi kolme punktiga sootuks alagrupi viimaseks! Ütleme nii, et Šveitsil jäi lihtsalt õnnest puudu. Esimeses mängus vigastas koondise liider Frei oma jalga, ega saanudki üle ühe poolaja sel turniiril mängida ning Šveitsil tuli võtta kahes esimeses mängus vastu kaotus, kuigi nii Tšehhi kui ka Türgi vastu mängides pakuti publikule väga nauditavat jalgpalli. Kes teab, kuidas oleks Šveitsil edasine käekäik turniiril läinud, kui Türgi poleks teisel mängu üleajaminutil võidu võtnud! Viimases voorus igatahes näitas Šveits, milleks ta võimeline on ja võitis 2:0 Portugali, kuigi peab nentima, et Portugal mängis oma teises koosseisus, aga magus oli võit mäletavasti siiski.

D-alagrupis kogus ka Rootsi 3p, aga mängupilt oli seekord Rootsil ikka suht nutune. Ainuke mees, kes Rootsil säras, oli vigastusest paranenud Ibrahimovic. Teised ründetähed nagu H.Larsson ja F.Ljungberg (pildil) jäid sel finaalturniiril täesti oma paremate päevade varju. Millegi pärast ongi mul selline mulje jäänud, et valikturniiril näitab Rootsi väga head mängu, aga finaalturniiril ei suudeta lihtsalt end maksma panna. Aga loodetavasti tuleb ka aeg, kui meie läänenaabrid finaalturniiril võidutsevad!

Ilusat mängu näitas kohati ka teine võõrustaja ja EMi debütant Austria! Olgugi, et Austria on maailma edetabelis esisaja teises pooles, näidati siiski turniiril võitluslikku ja tublit mängu. Esimeses mängus Horvaatiaga võideldi kui võrdne võrdsega, kuid siiski tuli vastu võtta kaotus. Teises mängus Poolaga teeniti õiglaselt mängu üleajal viigipunkt ning alagrupi viimases mängus Saksamaa vastu ei saa ka midagi ette heita! Loodan näha Austriat ka tulevikus EM-turniiridel!

Nii imelik, kui see ka ei tundu, oli sel turniiril Prantsusmaa tõsiselt hädas oma mängu leidmisega. Võib-olla tundub see imelik, aga minu jaoks pakkus Austria isegi huvitavamat jalgpalli kui Prantsusmaa. Prantsusmaa ainus tõsine mootor väljakul oli F.Ribery, kes aga viimases mängus sai vigastada ja võimalik, et sinna läks ka veerandfinaalikoht. Fakt on aga see, et Prantsusmaa teenis sel turniiril vaid ühe punkti ja sedagi Rumeenia vastu mängides ja suht hädise mängupildiga. Aga kuna Prantsusmaal on andekaid mängijaid küllaga, siis järgmisel suurturniiril võime juba Prantsusmaad taas võidu eest võitlemas näha!

Järgnevalt räägiks teisest EMi debütandist Poolast! Poola mängis küll kohati hästi, aga selliseid tulemusi nagu valikturniiril, ei suudetud kahjuks näidata. Viimasel minutil käest lastud võit Austria vastu kustutas ka lootused playoffi jõuda. Aga ehk suudetakse seda juba järgmisel EMil! Potentsiaali igatahes on.

NIng viimaseks kõigi meeskondade seas tuleb paigutada, nii kahju kui see ka ei ole, valitsev euroopameister Kreeka. Seda vast uskusid enamus, et tiitlit ei suuda Kreeka kaitsta, aga et ainukesena lahkutakse EMilt punktita, seda vast ei uskunud keegi. Kahju kreeklastest. Tegid nad ju näiteks alagrupi viimases mängus väga südika mängu, kui mindi Hispaania vastu 1:0 juhtima, aga lõpuks tuli ikkagi platsilt 1:2 kaotusega lahkuda. Aga ehk ongi Kreekal viimane aeg koondises noorenduskuur teha ja siis võib olla Kreeka taas löögivõimeline!

Kui kõike seda eelnevat juttu arvesse võtta ja kui ma peaks reastama paremuse järjestuses selle EMi põhjal playoffist väljajäänud meeskonnad, siis järjestus olekski järgmine:

9) Tšehhi
10) Rumeenia
11) Šveits
12) Rootsi
13) Austria
14) Prantsusmaa
15) Poola
16) Kreeka

Lisa kommentaar