Arhiiv: 13 juuli 2010

Otsustav alagrupivoor

Posted in Jalgpalli MM 2010 on 13 juuli 2010 by Tom

Nagu kõik hästi teame, siis otsustavas voorus mängitakse sama alagrupi mängud täpsel samal ajal. Ühelt poolt on see hea, teiselt poolt halb. Halb selles mõttes muidugi, et näeb kahe mängu asemel vaid ühte mängu (aga sel aastal olin ma paaril korral nii kaval, et piilusin ühe silmaga arvutist ka teist samal ajal toimunut mängu). Hea on see süsteem muidugi aga selle pärast, et ükskõik kummas mängus löödud värav võib mõjutada tunduvalt teise mängu käekäiku.

Nüüd aga siis kiire ülevaade alagruppide kaupa. Kes pääsesid viimastest voorudest välja võitjatena ja pääsesid kaheksandikfinaali?

A-alagrupp

Kuna FIFA oli selleks MM-iks võtnud vatst reegli, et võrdsete punktide korral läheb esimesena võrdlemisele üldine väravatevahe, seejärel löödud väravad ja alles siis omavaheline mäng, siis see tähendas seda, et enne viimast vooru oli võimalus kõigil edasi saada. Eelis oli muidugi 4p peal olevatel Uruguail ja Mehhikol. Ühe punkti kahe mänguga teeninud LAV ja Prantsusmaa pidid mõlemad lootma esiteks oma suurele võidule ning lisaks veel sellele, et Urugui ja Mehhiko ei mängiks viiki. Võõrustajate jaoks oligi mängu algus nagu unenäos. Kes oleks võinud uskuda, et juba 37.minutiks juhib LAV 2:0 ei kedagi muud kui Prantsusmaad ennast, keda enne finaalturniiri võis lugeda ikka 16 parema meeskonna sekka. Lisaks oli sel hetkel juba LAV ka ühemehelises ülekaalus, sest 25.minutil oli prantslane Gourcuff saanud liiga agaralt küünarnukki kasutades saanud punase kaardi. Vähe karm otsus kohtuniku poolt, aga ütlen ausalt, et ma olin ka LAV-i poolehoidja juba alates MM-i avamängust alates, nii et minule sobis säärane olukord igati. Ja kui enne esimese poolaja lõppu Uruguia Mehhiko vastu Suareze väravast juhtima läks, oli LAV-i edasipääs täiesti võimalik. Edasipääsuks oleks pidanud veel 2 väravat Prantsusmaale lööma või siis lootma, et sama suudab Uruguai Mehhiko vastu. Paraku aga esmakordselt MM-i ajaloos ei pääsenud siiski võõrustajad edasi, sest Prantsusmaa suutis vähemuses mängides ühe värava tagasi isegi lüüa ning sellega oli lõplik tabeliseis paigas. See värav aga ei päästnud Prantsusmaad alagrupi viimasest kohast, nii et tuleb tunnistada, et Prantsusmaa, kes muide pole kunagi minu lemmikute kuulunud, põrus sel MM-il täielikult. Palju ei puudunud, et Prantsusmaa poleks kolme mänguga ühtegi väravat löönud. Uruguai võitis aga minu jaoks mõneti üllatuslikult selle alagrupi Mehhiko ees. Mehhiko saigi edasi tänu paremale väravate vahele. LAV aga jättis väga sümpaatse meeskonna mulje ning loodan, et nad said piisavalt tuult tiibadesse, jõudmaks ka järgmisel MM-il finaalturniirile.

A-grupp Väravad Punktid Koht
LAV 1:1 0:3 2:1 3:5 4 3.
Mehhiko 1:1 0:1 2:0 3:2 4 2.
Uruguai 3:0 1:0 0:0 4:0 7 1.
Prantsusmaa 1:2 0:2 0:0 1:4 1 4.

Loodetavasti näeme Lõuna Aafrika Vabariigi koondist ka tulevastel MM-idel mängimas

B-alagrupp

Siin alagrupid oli 6 punktiga Argentiina edasipääsu endale juba peaaegu kindlustanud. Vaid suur kaotus Kreekale ja suur Lõuna-Korea võit Nigeeria üle oleks Argentiina kohvreid pakkima saatnud. Tegelikkuses aga võitis Argentiina Kreekat 2:0, kuigi tõsi, väravad lõõdi alles mängu viimase 13.minutiga. Nigeeria aga alustas taaskord mängu hästi, minnes 1:0 juhtima. Teisel poolajal aga leidis Nigeeria end juba 1:2 kaotusseisus olevat. 69.mänguminutil saavutas Nigeeria 2:2 viigi, kuigi juba 66.minutil oli see võimalus, aga Evertoni mängumees Yakubu oskas värava ees vabaks jäädas tühjast väravast mööda lüüa. Lõpuks jäigi mäng 2:2 viiki ja edasipääsu see Nigeeriale ei taganud. Vaid üks värav jäi edasipääsust puudu. Seega pääsesid kaheksandikfinaali mängima alagrupi peaaegu puhaste paberitega lõpetanud Argentiina ja Aasiat esindanud Lõuna-Korea.

B-grupp Väravad Punktid Koht
Argentiina 1:0 4:1 2:0 7:1 9 1.
Nigeeria 0:1 2:2 1:2 5:6 1 4.
Lõuna-Korea 1:4 2:2 2:0 5:6 4 2.
Kreeka 0:2 2:1 0:2 2:5 3 3.

Endine vutilegend Diego Maradona ja hetke maailma parim mängumees Lionel Messi teineteist õnnitlemas

C-alagrupp

Siin oli seis enne viimast vooru ikka väga segane. Sloveenia juhtis 4 punktiga, Inglismaal ja USA-l oli 2p ning Alžeerial 1p, mis tähendas, et kõigil on lootust veel edasi saada. Kui mõlemad mängud oleks lõppenud nii nagu algusid, seisuga 0:0, siis oleks teisena edasi saanud USA, sest USA-l oleks jäänud väravatevahe 3:3, Inglismaal aga 1:1. Seega oli vaja Inglismaal kindlasti rohkem rünnata, arvestades veel sellega, et USA mängis viimases voorus Alžeeriaga, kes on kindlasti nõrgem kui Sloveenia, kelle vastu õnnestuski Inglismaal esimesel poolajal 1:0 ette jääda. Püüdsid Inglismaa ja Sloveenia teisel poolajal, mis püüdsid, aga sellise tulemusega see mäng lõppeski. Seega pidi Sloveenia lootma Alžeeria peale, et nad jumala eest USA-le ei kaotaks. Ja kuna USA-Alžeeria üleaja 3.minutini oligi Sloveenia minemas teisena alagrupist edasi, aga siis see juhtus! Juhtus see, et Alžeeria värava esises segadusse tuli hirmsa hooga Donovan ja lõi USA kaheksandikfinaali. USA-le ellujäämishetk ning Sloveenidele valus löök. Kuna mõlemad mängud lõppesid tulemustega 1:0, siis see tähendas endiselt USA-le paremat väravatevahe seisu kui Inglismaal ning täna sellele viimase hetke väravale tõusis USA automaatselt kolmandalt kohalt esimeseks ja Inglismaa langes teiseks, mis omakorda tähendas, et Inglismaa kaheksandikfinaali vastaseks võib vabalt tulla ei keegi muu kui igipõline vaenlane jalgpallimurul, Saksamaa.

C-grupp Väravad Punktid Koht
Inglismaa 1:1 0:0 1:0 2:1 5 2.
USA 1:1 1:0 2:2 4:3 5 1.
Alžeeria 0:0 0:1 0:1 0:2 1 4.
Sloveenia 0:1 2:2 1:0 3:3 4 3.

Clint Dempsey on viinud Inglismaa Sloveenia vastu juhtima ja ühtlasi ka alagrupist edasi 1/8-finaali

D-alagrupp

Ka selles grupis oli veel kõigil neljal edasipääs võimalik, kui viimases voorus kohtusid omavahel Ghana (4p) ja Saksamaa (3p) ning Austraalia (1p) ja Serbia (3p). Ise hoidsin enim Saksamaale ja Austraaliale pöialt. Austraalia aga pidi edasipääsuks suurelt Serbiat võitma ja lootma, et ka Saksamaa võidab Ghanat suurelt.  Vähetõenäolisemad variandid oleks ka Austraaliale sobinud. Näiteks see, et Ghana võidab Saksamaad ja Austraalia Serbiat. Ja Austraalia tegigi selles alagrupis seisu päris intrigeerivaks. Kuigi Serbia oli ka edasipääsule päris lähedal, pidi siiski Serbia 73.minutil võtma juba teist korda palli oma väravast välja. Teise värava Austraalia kasuks lõi muide ilusa kauglöögiga Brett Holman. Selleks hetkeks oli teises mängus Mesut Özil’i ilusast väravast1:0 Saksamaa ees. See tähendas seda, et Austraalia pidi edasi väravaid lööma või lootma Saksamaa ründajatele. 84.minutil aga juhtus see, mida austraallased kõige vähem soovisid. Serbia suutis ühe värava tagasi lüüa ning Austraalia lootused alagrupist edasisaamiseks oli sama hästi kui kustunud. Rohkem selles alagrupis väravaid ei löödudki ning peale lõpuvilet võiski tõdeda, et alagrupi võitis Saksamaa, keda ootas juba kaheksandifinaalis Inglismaa ning teisena pääses edasi hoolimata viimase vooru kaotusest Ghana, keda ootas omakorda ees mäng C-grupi võitja USA-ga. Oletame nüüd tagantjärele, et Saksamaa oleks lasknud Ghanal viigistada, siis oleks jäädud teiseks alagrupis ning oleks mindud play-offis tabelipoolele, kus ootasid ees kolmik Uruguia, Lõuna-Korea ja USA. Seega oleks võinud poolfinaalis näha Uruguia-Hollandi mängu asemel Saksamaa-Hollandi mõõduvõttu. Oleks on aga paha poiss ja läks teistmoodi. :)

D-grupp Väravad Punktid Koht
Saksamaa 4:0 0:1 1:0 5:1 6 1.
Austraalia 0:4 2:1 1:1 3:6 4 3.
Serbia 1:0 1:2 0:1 2:3 3 4.
Ghana 0:1 1:1 1:0 2:2 4 2.

Özil lõi värava ja aitas Saksamaa võidule, aga see tähendas seda, et ees ootas raske mäng Inglismaaga

E-alagrupp

Siin alagrupis oli enne viimast vooru seis selline, et Hollandil oli 6p, Jaapanil ja Taanil 3p ning Kamerunil ümmargune null. Seega oli Holland kindlalt edasi ja Kamerun viimane mäng lihtsalt mäng, mis ei otsustanud enam midagi. Loosi tahtel mängisidki Holland ja Kamerun omavahel ning Holland võttis ka kolmanda võidu alagrupis tulemusega 2:1. Hollandi võidu võtmeks võib nimetada teise poolaja lõpu eel esmakordselt MM-il platsile pääsenud Arjen Robbenit, kes tegi briljantse eeltöö ja lõi posti, kust tagasi põrkunud palli lõi ilma suurema vaevata Huntelaar tühja väravasse. Palju rohkem omas kaalu aga teine samal ajal toimunud mäng Jaapani ja Taani vahel. Väravate vahe eelistas Jaapanit, mis tõttu Taani pidi minema vaid võidu peale. Jaapanil olid aga samad plaanid ja juba esimesel poolajal tegi Jaapan kaks suurepärast karistuslööki, mille peale oli Taani väravavaht võimetu ning Taani oli juba 0:2 Jaapani vastu taga. Olgu öeldud ka need osavad karistuslöögi lööjad – Keisuke Honda ja Yasuhito Endo. Lõpuks võitis Jaapan mängu 3:1 ning pääses Hollandi järel teisena alagrupist edasi.

E-grupp Väravad Punktid Koht
Holland 2:0 1:0 2:1 5:1 9 1.
Taani 0:2 1:3 2:1 3:6 3 3.
Jaapan 0:1 3:1 1:0 4:2 6 2.
Kamerun 1:2 1:2 0:1 2:5 0 4.

Samuel Eto'o ei suutnud Kameruni alagrupi viimasest kohast päästa. Ehk läheb juba järgmisel MM-il paremini

F-alagrupp

Itaalia tõehetk. Seni oli Itaalia suutnud vaid Paraguaiga ja Uus-Meremaaga viigistada. Mäng Slovakkiaga oli vaja vähemalt viiki mängida ja loota, et Uus-Meremaa ei võida sel juhul Paraguaid. Uus-Meremaa tõesti ei võitnud, aga ka ei kaotanud. Paraguia ja Uus-Meremaa mängisid 0:0 viiki ning Paraguile piisas sellest, et alagrupist edasi pääseda. Uus-Meremaa oli aga selle MM-i ainus riik, kes ei kaotanud ühtegi mängu! Küsimus jäi veel ainult õhku, kas ka esimesena, sest kui Itaalia oleks suurelt Slovakkiat võitnud, oleks Itaalia ise alagrupi võitnud. Alagrupi võidust alagrupis viimaseks jäämiseni on aga väga vähe vaja. Slovakkia tegi ühe väga hea mängu ja võitis Itaaliat 3:2 ning pääses ise kaheksandikfinaali. Itaalia oleks nagu alles 81.mänguminutil mängima hakanud, kui oldi taga 0:2. Just siis löödi üks värav tagasi. Oleks suudetud veel üks värav lüüa, oleks siiski läbi häda Itaalia edasi saanud. Itaalis suutiski vähese mängu ajaga veel ühe värava lüüa, aga alles peale seda, kui Slovakkia oli 3:1 juba väga osavasti lahendatud küljeaudi viske järel ette läinud. Võiks öelda, et Slovakkiale tagas võidu Robert Vittek, kes lõi mängu 2 esimest väravat. Peale Itaalia mängu oli minu kommentaar järgmine: “Hea, et ma Itaalia mängu täna ei näinud. Mismõttes nad ei saanud Slovakkiale vastu? Mul krt nüüd häbi. Kuidas ma käin Itaalia dressikaga ringi? :P Üks hea asi on siiski kogu selle jama juures see, et loodatavasti on ka Eestil siis sügisel võimalik Itaaliale vastu hakata. :)

F-grupp Väravad Punktid Koht
Itaalia 1:1 1:1 2:3 4:5 2 4.
Paraguai 1:1 0:0 2:0 3:1 5 1.
Uus-Meremaa 1:1 0:0 1:1 2:2 3 3.
Slovakkia 3:2 0:2 1:1 4:5 4 2.

Slovakkia edu üks peamisi saladusi oli Robert Vitteki hea mäng

G-alagrupp

Seda alagruppi nimetati MM-i eel surmagrupiks, kuhu oli sattunud 3 tugevat ja üks autsaider Põhja-Korea. Enne viimast mängude vooru oli seis järgmine: Brasiilia 6p, Portugal 4p, Elevandiluurannik 1p, Põhja-Korea 0p. Niisiis oli juba peaaegu selgelt eraldanud 2 tugevat teistest. Elevandiluurannikul oli võimalus edasi saada vaid siis, kui ise oleks Põhja-Korea väga suurelt võitnud ja Brasiilia suurelt ka Portugali. Stsenaarium oli aga palju igavam. Brasiilia ja Portugal veeratasid palli rahulikult lõpuni, sest 0:0 viik viis mõlemad kindlalt edasi ning Elevandiluurannikut ei päästnud ka mitte 3:0 võit Põhja-Korea üle.

G-grupp Väravad Punktid Koht
Brasiilia 2:1 3:1 0:0 5:2 7 1.
Põhja-Korea 1:2 0:3 0:7 1:12 0 4.
Elevandiluurannik 1:3 3:0 0:0 4:3 4 3.
Portugal 0:0 7:0 0:0 7:0 5 2.

Mina nägi Põhja-Korea koondist oma silmadega esimest korda MM-il mängimas. Kas näen ka teist korda, näitab juba aeg

H-alagrupp

Niisiis. Oleme jõudnud viimase alagrupini. Enne viimast vooru oli ka siin kõigile veel edasipääsuvõimalus. Tõsi, Honduras siiski väga väike. See eest aga Šveitsil suht suur, kes mängis Hondurasega ja oleks pidanud võitma, soovitavalt vähemalt kahe väravalise eduga, et alagrupist kindlalt edasi saada. Peale esimest poolaega oli Šveitsi seis aga nii hea, et oleks piisanud ka ühest väravast, sest teises samal ajal toimunud mängus juhtis Hispaania 2:0 Tšiili vastu. Kohe teise poolaja algul aga tšiili ühe värava tagasi lüüa ning Šveitsi elu oli jälle raskem. Ütlen vahepeal ära, et Hispaania esimene värav oli MM-i ainulaadne, kui Tšiili väravavaht jooksis kaugele väravast välja ja tõrjus palli jalgadega Villale, kes lõi keskväljakult palli suure kaarega tühja väravasse. Nii pikka pallilendu ja värava ootamist oli kohe lust vaadata. Šveits oli aga ebaõnnesõdur, kes küll esimeses voorus võitis üllatuslikult Hispaaniat, aga viimases voorus ei suutnudki Hondurase vastu rohkemat kui 0:0 viik. Seega tuli leppida kolmanda kohaga. Ning Tšiili pääses hoolimata viimase vooru kaotusest ikkagi edasi. Oleks Šveits siiski suutnud ühe värava lüüa, oleks kolmel meeskonnal olnud võrdelt 6p, aga väravate vahe oleks soosinud esiteks Hispaaniat ja teiseks Tšiilit. Hispaania teenis hoolimata avamängus saadud kaotusest alagrupis siiski esikoha ja läks kaheksandikfinaalis vastakuti naaberriigi Portugaliga.

H-grupp Väravad Punktid Koht
Hispaania 0:1 2:0 2:1 4:2 6 1.
Šveits 1:0 0:0 0:1 1:1 4 3.
Honduras 0:2 0:0 0:1 0:3 1 4.
Tšiili 1:2 1:0 1:0 3:2 6 2.

David Villa on löönud taas värava ja on teel MM-i väravalööjate edetabeli tippu